Ha szilveszterkor házibulit tervezel, vagy a nagy buli előtt együtt alapoztok a barátokkal, akkor eljött a legjobb alkalom, hogy kipróbáljatok néhány otthon is könnyedén elkészíthető koktélt. Összeválogattuk a legegyszerűbb és egyben a legfinomabb koktélrecepteket, amiket bárki el tud készíteni és még mixer világbajnoknak sem kell lenned, hogy lenyűgözd a barátaidat.
Igazi klasszikusnak számító ital. A lime és a menta frissítő hatása miatt szinte észre sem veszed, hogy alkoholos italt iszol.
Hozzávalók:
5 cl rum
10 cl ásványvíz
3 kiskanál barnacukor
3 gerezd lime
6 mentalevél
Elkészítése: Long drink pohárban alaposan nyomkodd össze a barnacukrot a lime és a mentalevelek társaságában. Töltsd meg a poharat jéggel, majd öntsd rá a rumot és az ásványvizet.
Hozzávalók:
3 cl gin
2 cl vermut (lehetőség szerint 1 cl édes és 1 cl száraz)
2 cl narancslé
Elkészítése: Shakerben néhány jégkockával együtt rázd össze a hozzávalókat, majd töltsd az italt ipszilon pohárba.
Hozzávalók:
2 dl pezsgő
1 dl péppé tört őszibarack
néhány csepp citromlé
Maraschino likőr
2 cl baracklikőr
Elkészítés:
Az őszibarackpépet előhűtött pohárba tesszük, rácsepegtetjük a citromlevet és a baracklikőrt, majd erre ráöntjük a pezsgőt. Ízlés szerint adhatunk ezen kívül más gyümölcslevet is hozzá, és minimális keverés után már készen is vagyunk.
Az egyik legnépszerűbbnek számító pezsgős koktél. A legendák szerint először 1925-ben szolgálták fel a sok más ital népszerűségében is szerepet játszó, párizsi Ritz Hotel bárjában.
Hozzávalók:
1,5 dl édes pezsgő
1 dl narancslé
2 cl narancslikőr
Elkészítés:
A hozzávalókat egyszerűen összeöntjük, és egy közepes méretű pezsgős pohárban kínáljuk, akár jégkockákon is. A narancslikőr hozzáadása választható, kiemeli az ízeket, és persze fokozza a hatást is.
Az epervelővel ízesített pezsgő igazi klasszikusnak számít. Elkészítése egyszerű, az eredmény pedig fantasztikus, mivel a pezsgő és az eper kiemelik egymás ízét.
Hozzávalók:
1 dl száraz vagy félszáraz pezsgő
0,5 dl eperpüré
néhány csepp lime- vagy citromlé
2 ek porcukor
Elkészítés:
Az eperpüréhez csepegtessük hozzá a citrom vagy lime levét, adjuk hozzá a porcukrot, majd végül keverjük hozzá finoman a pezsgőt. Kevesebb cukor kell, ha édesebb pezsgőt használunk. Díszítésnek természetesen egy eper az ideális választás.
Hozzávalók:
30 ml Amaretto
30 ml Kahlua
30 ml Baileys Irish Cream
jég
Elkészítés:
Töltsük a jéggel teli pohárba először az Amarettót, majd a Kahluát és a Baileyst, a végén pedig keverjük össze. Díszítsük reszelt szerecsendióval.
Hozzávalók:
30 ml vodka
120 ml paradicsomlé
só
bors
kevés Tabasco szósz
kevés Worcestershire szósz
citromlé
jég
Elkészítés: A vodkát, a sót, a borsot, a Tabasco szószt, a Worcestershire szószt és a citromlevet töltsük egy jéggel teli pohárba. Keverjük össze, adjuk hozzá a paradicsomlevet, majd újra keverjük össze.
Plusz egy tipp:
Ha a koktélokat jég alapra szeretnénk önteni, akkor egy egyszerű, de nagyon látványos megoldás lehet, ha az italhoz illő színű jeget alkalmazunk. Ezt a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha szörppel vagy bármi más, erősen színező anyaggal dúsítjuk azt a vizet, amit később jéggé fagyasztunk. Így könnyen lehet piros, zöld vagy bármilyen jegünk. A pezsgős palack ágyának sem utolsó látvány a színezett jég!