Bejelentkezés
STILER.HU

STÍLER

divat

Info

STILER.HU
/az-igazsag-a-kaverol

Az igazság a kávéról

Stíler: Olyan személy, aki stílusosan éli mindennapjait, körültekintően választ az aktuális trendek közt. Megjelenése nem unalmas, de nem is hivalkodó


Legújabb twittek

Keresés
hirdetés
youtube
Az igazság a kávéról
Szerző: Dobos Emese - 2015.07.01. 10:00

Az elmúlt időkben számtalan cikk látott napvilágot, hogy milyen káros hatással van a bőrre, mennyire egészségtelen, de a jó tulajdonságairól is rengeteg szó esett. Na, most akkor mi a helyzet? 

Az igazság a kávéról
Elöljáróban a személyes történetem: én és a kávé. Tizenvalahány éves korom óta kávéztam. Alapból alacsony a vérnyomásom, a kávé pedig felvitte, ha kellett. Reggelente az első gondolatom a koffein körül forgott, délután is még legalább egyet megittam. Tej nélkül, maximum egy cukorral. Aztán amikor megismerkedtünk a párommal és jött az első közös reggel (nála), feltette a kérdést, hogy hogy is indítom a reggelem – hamar rávágtam: kávéval. Ő viszont nem kávézik, egyáltalán. Így reggelente maradtak a kanapén összebújós teázások, amik után egyáltalán nem kívántam a kávét. Beállt a vérnyomásom is, nem voltak ingadozások benne mint előtte és a bőröm is kitisztult (először össze se kötöttem a kettőt, csak miután több cikket is olvastam erről). Viszont jött egy időszak, amit a vizsgaidőszak + felvételik + államvizsga + munka = újra kávézom egyenlettel fémjeleznék. (A párom pedig „nevetve” sokkal tovább tud érdemben dolgozni éjszaka, mint én, kávéval.) Viszont már laktózmentes tejjel iszom, legfőképpen cappuccino-t. Sokszor tapasztaltam viszont azt, hogy ha délután 4 után iszom, nagyjából hajnali kettőig fent vagyok, viszont az agyam már nem úgy működik és gyakorlatilag se tanulni, se írni nem vagyok már képes. És most dilemmázom: mi is legyen ezzel a kávéval? Szeretem az ízét (sőt, imádom), de megtapasztaltam azt is, milyen nélküle. Vele is jó, nélküle is, ez pedig nem egy jó kapcsolat jellemzője!





Összeszedtem tehát az elmúlt időszak legújabb „tudományos” eredményeit, legérdekesebb adatait és tényeit – biztosan lesz közte olyan, ami új, izgalmas és elgondolkodtató. Azután dönt mindenki, kedve szerint. Az általános hatásaival annyit foglalkoztak már, hogy betéve fújjuk és szerintem a hócipője is tele van már mindenkinek ezekkel a cikkekkel. Nem akarok senkit se lebeszélni se rábeszélni, mérlegelni, változtatni viszont mindenképpen érdemes az alább olvasottak függvényében!
A GONOSZ KÁVÉ: Ő ÉS A BŐRÜNK
Pattanás, rosacea vagy bármilyen gyulladás? Helyben vagyunk. A kávé savas, ezek a savak pedig megboríthatják a hormonjaidat, különösen a stresszhormonokra van hatással ami pedig a bőröd olajtermelését szabályozza. Izgultál vagy ideges voltál valami miatt és egyből kijött rajtad egy pattanás? Erről beszélek. Ráadásul erősen vízhajtó – dehidratálja a bőröd, ami hamarabb vezet ráncokhoz.
HOGYAN IS IGYUNK HELYESEN ÉS JÓL KÁVÉT?
Pontosan, ahogy a bőrünkre sem szabadna rákennünk bármilyen olcsó vackot, amit kozmetikumként árulnak, arra is erősebben oda kellene figyelnünk, mit viszünk be a szervezetünkbe. Nem csak az ételre, az italra is vigyázni kell, és az igaz a kávéra is. Példának hoznék egy táskásat: veszel egy prémium minőségű, klasszikus bőrtáskát, ami kifogástalan állapotban kísér téged évekig. Vagy: vehetsz műbőr gagyi minőségűt, ami tönkremegy hamar.

A minőség a kulcsszó – a kávéban is. Volt már valaha fejfájásod kávézás után? Bevittél jó adag kemikáliát és toxint a szervezetedbe.

Ugyanez igaz az elkészítésre is: a műanyag és fém részes kávéfőzőkkel a melegítés és a nyomás hatására szintén olyan anyagok oldódnak ki a főzőből, amik hormonális problémákat is okozhatnak. Keress tehát üvegből készült főzőcsészéset vagy magas nyomású eszpresszógépet.

Valamint sok múlik az időzítésen: a legfrissebb adatok szerint érdemes délután 2 előtt kávézni, ha nem akarsz alvási gondokkal küzdeni. A közhiedelemmel ellentétben az eszpresszó alapú kávék (mint a latte vagy a cappucino) kevesebb koffeint tartalmaznak. Az is nagyon fontos, hogy megfelelően kísérd a kávédat: a legjobb ebédhez inni. A hatását leginkább úgy fejti ki (és károsítja kevésbé a szervezeted), ha proteint, zsírt és szénhidrátot viszel be a kávé mellett a szervezetedbe.

Amellett, hogy méregteleníti a májad, zsírégető is: kortizolt termel a szervezetedben, aminek edzés előtt nagy hasznát veheted! A különböző mérgező anyagok miatt kihűlt és újramelegített kávét sem szabadna inni. (Van aki szerint meg a rák egyik ellenszere, tehát eléggé megoszlanak a vélemények).