Nincs annál jobb, mint amikor télvíz idején vagy karácsonykor összejön a család vagy a baráti társaság, és filmeztek, társasoztok, vagy csak simán egy jót beszélgettek. Imádom ezeket az alkalmakat, főleg akkor, ha finom házi italokkal várhatom a vendégeket, ezért jó pár italkülönlegességet kikísérleteztem az évek során. A legnépszerűbbeket most megosztom veletek is, próbáljátok ki és gyűjtsétek be értük az elismerő szavakat
Ami nyáron a tökéletes, jégbe hűtött limonádé, az télen a forró ital. Csak úgy, mint a melegebb évszakban, télen sem kell leragadnunk egy verziónál, hiszen a lehetőségek száma végtelen!
Miután meguntam a forralt bort, elkezdtem játszani különböző alkoholos italokkal, összekutyultam őket, téli gyümölcsökkel meg fűszerekkel vegyítettem, és jó pár finomságot kifőztem. Szeretném felhívni a figyelmét mindenkinek, hogy nem diétás italok következnek, de mentségükre mondom, hogy igazi ízkavalkád mindegyik! Ha pedig karácsonykor egy cseppet megcsúsznánk a kalóriaszámlálás terén, sebaj – majd januárban elővesszük újra az egészséges smoothie-kat!
Ez az egyetlen hideg ital, amit szeretek télen. Az elkészítése is rémesen egyszerű, nettó 1 perc és már fel is hörpintheted a krémes italt! Fontos, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozz, mert a végeredmény is akkor lesz tökéletes. Használj hozzá egy botmixert és annyi fagyit, amennyit az ízlésed elbír!
Hozzávalók:
- tetszés szerint tej
- Haagen-Dazs csokifagyi
Ahány ház, annyi recept. Ezt az italt drága nagymamámtól lestem el, melynek alapja az alkohol. Régen lehetett 90 százalékos alkoholt kapni a patikákban, most ezt vodkával vagy rummal javaslom helyettesíteni. Tejet és a tejszínt lassan felforraljuk, majd miután kihűlt, hozzáadjuk a cukorral felvert tojásokhoz. Végül ízlés szerinti mennyiségű alkoholt adunk hozzá.
Hozzávalók:
- 1 bögre cukor
- 12 db tojás
- 2,5 dl tej
- jó adag tejszín
- rum vagy jó minőségű vodka
A pezsgő az az ital, amit minden alkalommal érdemes fogyasztani, akár csak “just fur fun” alapon is. Én élek-halok a pezsgőért, így nem csoda, hogy megtaláltam tökéletesen télies változatát is. A száraz, vagy félédes pezsgőhöz adj hámozott, vékony szeletekre vágott gyömbért és csillagánizst. Zseniális ízkavalkád keletkezik, amikor a pezsgő és a fűszerek összeérnek.
Hozzávalók:
- egy üveg pezsgő
- másfél centi hámozott gyömbér
- ízlés szerint csillagánizs
Ez az ital nem csak az angolok kedvenc ünnepi itala, hanem az enyém is! Nem bonyolult, hiszen személyenként egy feles barna rum, egy szeletke vaj, barna cukor, szerecsendió, fahéj és víz kell, semmi más. Mondhatni vízzel és vajjal forralt rum.
Hozzávalók:
- 1 szeletke vaj
- ízlés szerint víz
- ízlés szerint őrölt fajéj
- ízlés szerint szerecsendió
- ízlés szerint barna cukor
- 5 cl rum (személyenként)
A mexikói hatást értelemszerűen a csili adja, ami nagyon meg tudja bolondítani ezt az italt. Készíts el egy mezei forrócsokit a tűzhelyen, tegyél hozzá csiliport és fekete csokit. Ha alkoholos változatra vágysz, adhatsz hozzá egy kis csokilikőrt is! ;)
Hozzávalók:
- étcsokoládé
- csilipor
- forró csokoládé
Ha tél, akkor forralt bor! Én, személy szerint rajongok érte! Érdemes jó minőségű, de nem a legkülönlegesebb vörösbort felhasználni, amihez narancshéjat, fahéjat, kardamomot, szegfűszeget, leheletnyi őrölt szerecsendiót és jó sok cukrot adunk – de tehetünk bele egy kis brandyt is, ha különlegesebbé akarjuk tenni.
Hozzávalók:
- „jó sok” cukor
- egy üveg vörösbor
- csapvíz
- ízlés szerint fahéj
- egy darab narancs felkarikázva
- fél evőkanál szegfűszeg
- minimális szerecsendió
- ízlés szerint kardamom
Hihetetlenül népszerűek lettek az elmúlt években a ciderek. Sokan nem tudják, hogy cidert lehet házilag is készíteni, és nem csak hidegen szokták fogyasztani. Az almás ciderhez öntünk egyötöd rész vörösáfonya-levet, beledobunk két narancsot, egy almát, némi gyömbért és egy csomó cukrot vagy mézet, majd három órán keresztül főzzük nagyon lassú tűzön.
Hozzávalók:
- méz vagy cukor ízlés szerint
- 2 db narancs
- egy kevés gyömbér
- 1 db alma
- 1/5 rész vörösáfonya-lé
- 4/5 rész cider
Ez az ital nem hiányozhat egyetlen karácsonyi összejövetelről sem. A több száz éves múltra visszatekintő angol alkoholos ital az elmúlt években újra divatba jött. Alkohol, gyümölcs, esetleg tea képezi az alapját. Szabályok nincsenek, gyakorlatilag bármit össze lehet kotyvasztani, az eredmény pedig lehet egy könnyű kis limonádé egy leheletnyi alkohollal, vagy egy olyan ütős ital, amiből egy is sok… :)
Hozzávalók:
- ízlés szerint gyümölcs
- bármilyen fajta alkohol
Azok, akik nem akarnak véletlenül a hasnyálmirigyükön csúszni hazáig egy baráti összejövetelről, azoknak ajánlok egy alkoholmentes téli italt. Elkészítése pedig a fentiekhez képest is sokkal egyszerűbb: Egy liter almalét összefőzünk egy almával, gyömbérrel, barna cukorral és fahéjjal.
Hozzávalók:
- 1 rúd fahéj
- ízlés szerint gyömbér
- 1 db alma
- 1 liter almalé
- ízlés szerint barnacukor
A családi összejövetelen egészen biztos, hogy gyerekek is lesznek, így gondolj rájuk is! Ők ilyenkor biztosan azt akarják inni mint a felnőttek. Ha nem szeretnél idő előtt alkoholistát nevelni gyerkőcökből, készíts nekik gyerekpuncsot, alkohol nélkül. Kell hozzá almalé és piros vagy fehér szőlőlé keveréke, esetleg kevés málnasziruppal megbolondítva. Ezt forrald fel szegfűszeggel és fahéjrúddal, majd öntsünk hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl édes.
Hozzávalók:
- kevés víz
- 1 db fahéj
- pár db szegfűszeg
- 1/2 rész almalé
- 1/2 rész piros vagy fehér szőlőlé