Soha nem voltam nagy reggelizős. Ha választhattam, hogy lustálkodjak, vagy inkább a tűzhely felett ásítva rántottát csináljak, akkor egyértelmű volt a döntés. Viszont amióta megismertem a smoothie-k világát, rájöttem, hogy tudom mindkettőt csinálni. Sokáig lustálkodni, elkészíteni a reggelit és még egy percet sem késtem reggel sehonnan.
Ahogy öregszem, egyre tudatosabban figyelek az egészségemre. Ezt első körben azzal kezdem, hogy minél egészségesebb ételeket viszek a szervezetembe. Sokan biztosan azt gondolják, hogy az egészséges étkezés egy vagyonba kerül, pedig nagyobbat nem is tévedhetnének. Ha jól válogatod össze az alapanyagokat, és kicsit utánaolvasol kifejezetten jó recepteknek, akkor nagyon sok pénzt lehet megtakarítani.
Én óriási céklalé rajongó vagyok, ezért most egy céklalé alapú receptet fogok megmutatni. Imádom az ízét és nagyon egészséges! Ha úgy érzem, hogy a B-vitamin készletem a nullán van, és fáradékony vagyok akkor iszom céklát. Sok benne a magnézium, B6, B12-vitamin, nátrium, kálium, magnézium, betain, folsav, hihetetlenül gazdag antioxidánsokban. Persze azt is tudom, hogy nagyon sokan ki sem állhatják. Ez esetben érdemes lecserélni narancslére, vagy más lédús gyümölcsöt adni a smoothie-hoz, például a görögdinnyét, vagy őszibarackot.
Fontos, hogy két-háromféle gyümölcsnél többet ne tegyél egy smoothie-ba, mert mindegyik gyümölcsöt más enzim bontja le, így minél többféle, annál jobban terheli a gyomrodat.
(3 főnek)
- 1 db narancs
- 1 db zöld alma
- 1 cm gyömbér
- 1 marok mag nélküli szőlő
- két marok bio müzli
- fél marok olajos mag
- 1,5 dl bio céklalé
- csipetnyi petrezselyem
Nagy megfejtés nincsen benne, egyszerűen felvágom az almát és a narancsot, meghámozom a gyömbért és összeturmixolom őket, közben hozzáadom a müzlit. Fontos, hogy sokat ne álljon a müzli a smoothie-ban, mert hamar bepépesedik.