Bejelentkezés
STILER.HU

STÍLER

divat

Info

STILER.HU
/pezsgozes-kezdoknek-es-haladoknak

Pezsgőzés kezdőknek és haladóknak

Stíler: Olyan személy, aki stílusosan éli mindennapjait, körültekintően választ az aktuális trendek közt. Megjelenése nem unalmas, de nem is hivalkodó

Legújabb twittek

Keresés
hirdetés
youtube
Pezsgőzés kezdőknek és haladóknak
Szerző: Erdélyi Csilla - 2015.12.24. 18:00

Karácsonykor és főleg szilveszterkor mindenhol előkerül a pezsgő. Sokan csak ünnepi alkalmakkor fogyasztják, pedig fantasztikus ital akár úgy olaszosan, hétköznapokon is. Összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót és tanácsot a pezsgőzéssel kapcsolatban, hogy biztosan jól sikerüljön az év vége.

Pezsgőzés kezdőknek és haladóknak

Érdekes, hogy sokan úgy gondolják, hogy csakis az ünnepi alkalmakra illik pezsgőt fogyasztani, de ez csupán egy nagyon kreatív, XVII. századi (!!!) marketing-fogásnak köszönhető – amikor is a csomagolással és a plakátokkal azt az érzetet keltették az akkori pezsgőkészítők, hogy ez a buborékos ital irtó előkelő, arisztokratikus, sőt királyi.

Az olaszok nagyon szimpatikus szokása, hogy hétköznap is, akár már az ebédhez szívesen koccintanak egy proseccoval, délután meg pláne. Ennek a szokásnak az az előnye, hogy nem este 7-8 között, egy óra leforgása alatt próbálják feloldani az egész napos stresszt – mint azt sokan, nagyon hibásan teszik. Az is egy kellemes szokásuk, hogy közben folyamatosan isteni falatkákat csipegetnek – zöldségek, halfélék, tenger gyümölcsei... Nem az a lényeg, hogy azonnal kiüssük magunkat, hanem hogy jól szórakozzunk egész este!

1. MIKOR, MIHEZ IGYUNK PEZSGŐT?

Ha pezsgőt iszol, ami szénsavas, akkor jobb, ha nem kevered más italokkal az este folyamán (amúgy ez majdnem minden italfélére igaz).

Ha vacsora előtt fogyasztod, utána jöhet egy bor – így aperitivként is remek választás. De akár egész estére kitűnő, mert általában alacsony a cukortartalma (kivéve az Astinak), nem túl magas az alkoholtartalma (11-12%) és ezért minden ételhez nagyjából jól passzol.

2. A LEGFONTOSABB: HIDRATÁLJ!

Bármilyen alkoholt fogyasztasz, feltétlenül ügyelj rá, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyál közben. Így nem fogsz „fejre állni”, és másnap sem kell a dehidratáltsággal küzdened.

3. EGYSZERŰ SZABÁLYOK, ILLEMTAN

Fontos a pezsgő minősége és szervírozása is: természetesen hűtve (7 fok az ajánlott – összehasonlításul a kóláé hivatalosan 6 fok, a fehér boroké 10-12 fok. Ha nem akarsz sok buborékot bele, akkor kipróbálhatod úgy, hogy 2-4 jégkockát is dobsz a pohárba. Hidegen tartja, a buborékok száma pedig jelentősen csökken. Mondjuk ezt ne egy többezer forintos itallal tedd, de a barátkozás szakaszában simán megengedett.

Még egy fontos dolog. A pezsgős pohárnak nem véletlenül van szára – illik azt fogni, mivel az a lényeg, hogy a kezünkkel (ellentétben pl. a konyaknál) ne melegítsük feleslegesen az italt. Ügyeljünk rá, hogy azért ne billenjen ki a pohár a kezünkből!

Kaphatóak pezsgődugók is, amelyekkel egészen jól az üvegben tarthatjuk a buborékokat – bár szilveszterkor erre valószínűleg nem lesz szükség ;)

4. A PEZSGŐK VÁLFAJAI

A pezsgők – csakúgy, mint a borok – készülhetnek fehér vagy rosé változatban (egyébként létezik vörös is, de nálunk nem túl elterjedt). Nekünk az egyik kedvenc választásunk a Gancia, amely egy 1850 óta működő családi vállalkozásból nőtte ki magát az egyik legkedveltebb olasz márkává. Vannak az alapváltozatai (Asti, Prosecco, Brut és Rosé), de ha már megbarátkoztunk a pezsgőzéssel, nyugodtan továbbléphetünk a Pinot di Pinot-ra, vagy előbb-utóbb a csúcstermékre, amely a klasszikus módszerrel készült, 60 hónapig érlelt Riserva.

Az olasz pezsgőknél, boroknál használatos DOC vagy DOCG az Asti és a Prosecco esetében fontosak, ezeknél a pezsgőfajtáknál ugyanis nem mindegy, hogy melyik földrajzi helyről származik a felhasznált szőlőfajta. Ha már a besorolásoknál tartunk, a Brut nagyon száraz, míg az Asti – mivel muskotályos szőlőből készül – édesebb. És honnan tudjuk, hogy jót választunk? Sajnos – vagy szerencsére – a pezsgőknél nagyon igaz, hogy a minőség és az ár egyenesen arányosak... Nem érdemes a legolcsóbbat választani.

A jó hír azonban az, hogy az év vége tökéletes alkalom a pezsgők kipróbálására, mert általában óriási akciók futnak. Súgunk, hogy a legnagyobb hipermarketekben most 1999 Ft egy üveg Gancia, a Pinot di Pinot pedig 2700 Ft a itt vagy a Koktélboltban.

Végül a legfontosabb tanácsunk, hogy mint minden alkoholos italt, mértékkel fogyaszd. Az italgyártók világszerte hirdetik a felelősségteljes alkoholfogyasztást, mely szerint 4 "alkohol-egység" (kb. 3 pohár pezsgő) az ünneplés adagja. Itt bővebben: www.italmertek.hu

Koccintás!!! #Ganciaunnep – ezzel egy pezsgőt is nyerhetsz most Instagramon!