Ki nem imádná a tejbegrízt? Egyszerű és nagyon finom étel, amiért nemcsak a gyerekek lelkesednek. Ha egy picit trükközni akarsz, válaszd a rántott verzióját, ami ugyan nagyon nem diétás étel, de istenien finom, főleg házi sárgabarack lekvárral.
Szeretem azokat az egyszerű ételeket, amelyekhez nem kell három külön boltba, és még két piacra is elzarándokolni, mert a hozzávalók minden konyhában ott vannak. Pont ilyen a tejbegríz is, amit egyszerűen lehetetlen megunni. Ha mégis eljönne ez a pillanat, próbáld ki a rántott verzióját, garantáltan beválik majd – ha pedig éppen diétázol, a csaló napodon ünnepi fogás lehet belőle!
A tejbegrízhez:
1 l tej
6 evőkanál búzadara
3 evőkanál cukor (ez persze több is lehet, de figyelj rá oda, mert könnyen leg)
A panírhoz:
100 g búzaliszt
3 db közepes tojás
A sütéshez:
étolaj
1. A tejbegrízt a szokásos módon elkészítem: a forró tejbe folyamatos keverés közben beleteszem a búzadarát, majd a végén a cukrot. Érdemes egy picit keményebbre főzni, hogy könnyebb legyen szeletelni a rántáshoz.
2. A meleg, de még éppen folyékony masszát egy deszkán elsimítom, körülbelül félcentis rétegben, és hagyom kihűlni.
3. Ha kihűlt, egy vizes késsel kb 6x6 centis darabokra szeletelem. Ha letapad, egy kés segítségével óvatosan fel lehet szedni.
4. A tejbegríz kockákat vigyázva, hogy ne törjenek el, a lisztbe, majd a felvert tojásba forgatom.
5. Ezután irány a forró olaj, amiben pár perc alatt aranybarnára sül a tejbegríz.
6. ha elkészült, papírtörlőre tesszük, hogy megszabaduljunk a felesleges olajtól.
7. Lekvárral tálaljuk. Jó étvágyat!