Spanyol töltött, sült tojás 45 perc alatt
Szerző: Pusztai Olivér - 2016.08.25. 18:00
A spanyolok mindig is értettek ahhoz, hogy kevés energiabefektetéssel a lehető legjobb ételeket készítsék. A következő recept is ilyen, méghozzá egy speciális sült tojás, ami hihetetlenül finom.
Ez a hagyományos spanyol étel tökéletes kiadós vasárnapi ebédnek, és készülj fel, jól fog esni utána a szieszta is. Gyakorlatilag csak fehérje van benne, így ha diétázol vagy edzel, tökéletes ez az egy tál étel.
Hozzávalók:
15 db tojás
50 dkg darált marhahús
0,5 liter tej
3 dkg liszt
20 dkg reszelt sajt
50 dkg paradicsomszósz
kókuszolaj
só
bors
szerecsendió
Hozzávalók:
15 db tojás
50 dkg darált marhahús
0,5 liter tej
3 dkg liszt
20 dkg reszelt sajt
50 dkg paradicsomszósz
kókuszolaj
só
bors
szerecsendió
Első körben főzd a tojásokat 10-15 percig, majd hűtsd le és pucold meg őket. Ezután vágd hosszában ketté és tedd külön a sárgáját a fehérjétől.
Következzen a töltelék elkészítése. Vegyél egy nagy serpenyőt és süsd meg a marhahúst kókuszolajon, sózd és borsozd, majd tedd félre.
Következzen a töltelék elkészítése. Vegyél egy nagy serpenyőt és süsd meg a marhahúst kókuszolajon, sózd és borsozd, majd tedd félre.
Készítsd el a töltelék másik felét, ami a tojások sárgájából készül. Ehhez egy edényben hevíts fel egy kevés kókuszolajat, öntsd bele a paradicsomszósz kicsit több, mint felét, majd add hozzá a tojások sárgáját és keverd egy könnyed masszává, miközben szerecsendióval fűszerezed.
Ha ezzel megvagy, akkor a kapott masszát és a marhahúst keverd össze. Ízlés szerint tehetsz hozzá még paradicsomszószt, ha éppen túl száraznak érzed a kapott tölteléket, de figyelj arra, hogy egy kevés maradjon, a jénai tál kikenéséhez.
Ha ezzel megvagy, akkor a kapott masszát és a marhahúst keverd össze. Ízlés szerint tehetsz hozzá még paradicsomszószt, ha éppen túl száraznak érzed a kapott tölteléket, de figyelj arra, hogy egy kevés maradjon, a jénai tál kikenéséhez.
Következzen a jénai tál, egy kis paradicsomszósz és a tojások megtöltése. Először közepes vastagságban kend ki a tálat a maradék szósszal. Utána egy evőkanállal egyenként töltsd meg a tojásfehérjéket az elkészített töltelékkel és tedd őket egymás mellé jó szorosan a tálba. Nyugodtan jó alaposan megtömheted őket, nem baj, ha púposra sikeredik. Minél több a töltelék rajta, annál finomabb lesz.
+TIPP: Biztosan maradni fog a töltelékből, amit tegyél el! Kenheted kenyérre, vagy készíts hozzá tésztát. Nagyon finom „spanyol pastát” csinálhatsz belőle.
+TIPP: Biztosan maradni fog a töltelékből, amit tegyél el! Kenheted kenyérre, vagy készíts hozzá tésztát. Nagyon finom „spanyol pastát” csinálhatsz belőle.
Következzen a besamel mártás elkészítése, amivel nyakon fogjuk önteni a töltött tojásokat a jénaiban. 5 deci tejet melegíts fel, majd egy másik edényben olvassz fel 5 deka vajat, és add hozzá az 5 kanál lisztet. Pirítsd halványbarnára, majd add hozzá a tejet folyamatos kevergetés közben. Ízesítsd szerecsendióval, sóval és borssal.
Ha kész a besamel, öntsd rá a tojásokra úgy, hogy ¾-ig ellepje őket, majd szórd meg jó alaposan sajttal a tetejét és máris mehet a 200 fokra felhevített sütőbe 10 percre. Amikor éppen megpirult a teteje, jöhet a grill funkció és pirítsd aranybarnára a tetejét. Várd meg míg kihűl egy picit, és 4-5 darabonként porciózhatod a tojásokat.
Jó étvágyat!
Ha kész a besamel, öntsd rá a tojásokra úgy, hogy ¾-ig ellepje őket, majd szórd meg jó alaposan sajttal a tetejét és máris mehet a 200 fokra felhevített sütőbe 10 percre. Amikor éppen megpirult a teteje, jöhet a grill funkció és pirítsd aranybarnára a tetejét. Várd meg míg kihűl egy picit, és 4-5 darabonként porciózhatod a tojásokat.
Jó étvágyat!